Využití modelu oceňování kapitálových aktiv při obchodování na kapitálovém trhu - Vostalová, Marie (Jihočeská univerzita, 2022)
Cílem práce je zhodnotit současný vývoj na finančních trzích, analyzovat vybraná odvětví burzy cenných papírů z hlediska výnosnosti a rizika a zhodnotit vybrané tituly pomocí modelu CAPM. Pro analýzu bylo vybráno následujících pět odvětví: energetika, finanční služby, nemovitosti, průmysl a zdravotnictví. Každé odvětví je reprezentováno pěti akciovými společnostmi, jejichž akcie jsou obchodovány na Newyorské burze cenných papírů a zároveň jsou obsaženy v indexu S&P 500. Analýza byla provedena pro pětileté období od roku 2017 do 2021. Nejdříve byl u akciových společností, vybraných odvětví a trhu zhodnocen vývoj zavíracích kurzů. Následovalo posouzení podle celkové výnosnosti, průměrné výnosnosti, směrodatné odchylky a variačního koeficientu. V rámci identifikace podhodnocených a nadhodnocených akcií prostřednictvím modelu CAPM jsou vypočteny hodnoty koeficientu alfa, koeficientu beta, koeficientu determinace a hodnoty p pro koeficienty alfa a beta. Výsledky práce ukázaly, že výnosnost byla u všech sledovaných oblastí vyšší ve srovnání s trhem, až na odvětví energetiky. Absolutní míra rizika se vyznačovala vyšší směrodatnou odchylkou u všech odvětví oproti trhu, až na oblast nemovitostí. Pouze zdravotnictví a nemovitosti měly nižší variační koeficient ve srovnání s trhem, nejhůře zde dopadla oblast energetiky. Na základě koeficientu beta lze označit odvětví zdravotnictví a nemovitostí za méně rizikové oproti trhu. Určení podhodnocených a nadhodnocených akcií pomocí modelu CAPM se ukázalo jako problematické, jelikož vypočtené koeficienty alfa jsou podle p hodnoty statisticky významné pouze u tří společností. Podle výsledků byly nejvýhodnější investice v oblasti nemovitostí a zdravotnictví, naopak nejhorší investice v odvětví energetiky.
Using the CAPM model for trading on the capital market
Keywords: Kapitálový trh; Akcie; Model CAPM; Capital market; Stocks; CAPM model