Vztah mezi temperamentem dítěte a spokojeností matky na mateřské či rodičovské dovolené - Blažková, Iveta (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato bakalářská práce se zabývá vztahem mezi temperamentem a spokojeností žen na mateřské a rodičovské dovolené. V teoretické části jsou shrnuty základní poznatky o mateřství, temperamentu (obzvláště dětského temperamentu) a životní spokojenosti. V empirické části bylo zkoumáno, zda je temperament dítěte spojen s životní spokojeností matky. Dále byly sledovány vztahy mezi temperamentem a celkovým psychickým stavem či vnímanými rodičovskými kompetencemi. Byl realizován kvantitativní výzkum u matek na mateřské a rodičovské dovolené. Pro sběr dat byly využity Dotazník životní spokojenosti, posuzovací škála SUPOS 7 PC, Parenting Sense of Competence Scale, Infant Behavior Questionnaire-Revised a Early Childhood Behavior Questionnaire. Celkem bylo stanoveno osm hlavních i doplňujících hypotéz, o jejich výsledcích i možných omezeních výzkumu je pojednáváno v diskuzi.
The relation between child's temperament and mother's satisfaction on maternity leave
Keywords: Mateřství; dětský temperament; životní spokojenost; negativní reaktivita; regulace; Maternity; child temperament; life satisfaction; negative reactivity; regulation