Poruchy minerálního metabolismu u skotu - Kadlecová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce je členěna na část teoretickou a část praktickou. V teoretické části práce bylo cílem zpracovat přehled literatury, která pojednává o významných produkčních chorobách skotu s důrazem na poruchy metabolismu minerálních látek, především vápníku, fosforu a hořčíku. V přehledu literatury jsou popsány symptomy, terapie a prevence jednotlivých chorob. Praktická část bakalářské práce zahrnuje dvě oblasti zjištění. První část je zaměřená na příjem sledovaných minerálních látek v krmivech a minerální přísadě dojnicemi na farmě Horní Staňkov. Druhá část práce sleduje obsah minerálních látek a alkalické fosfatázy v krevní plazmě a v moči dojnic. Na základě vyšetření krevní plazmy a moči je zpracován přehled o úrovni saturace dojnic makroprvky.
Disorders of mineral metabolism in cattle
Keywords: Minerální látky; dojnice; vápník; fosfor; hořčík; alkalická fosfatáza; Mineral substances; dairy cows; calcium; phosphorus; magnesium; alkaline phosphatase