Postoje učitelů a žáků k jejich vzájemnému vystupování a působení na sociálních sítích - Jurášová, Aneta (Jihočeská univerzita, 2023)
Cílem této diplomové práce je zjistit, jaké postoje zaujímají učitelé a žáci k svému vzájemnému vystupování na sociálních sítích. Vedlejšími záměry je zjistit, jak vypadá používání sociálních sítích ve školním prostředí a zda jsou používány jako prostředek komunikace mezi žáky a učiteli. Práce je rozdělena na část teoretickou a část empirickou. Teoretická část je vypracována na základě aktuálních zdrojů a pojednává o vztahu učitele a žáka a jeho významu pro vzdělávání, doplněno o popis vztahu žáka a učitele na sociálních sítích, jeho klady a zápory a možná rizika tohoto vztahu. Dále obsahuje také přehled a popis nejpoužívanějších sociálních sítích učiteli a žáky. Empirická část je zpracována díky kvantitativní výzkumné metodě - dotazník pro žáky a pro učitele. Výzkumný vzorek tvoří žáci a učitelé základních a středních škol. V závěru práce jsou zpracovány odpovědi na stanovené výzkumné otázky.
Attitudes of teachers and students to their mutual appearance and interaction on social networks
Keywords: sociální sítě; internet; vztah učitele a žáka; komunikace; druhy komunikace; vzájemné vztahy; social networks; internet; teacher-student relationship; communication; types of communication; mutual relationships