Vliv pohybové intervence u pacientů s DM 2. typu na vybrané fyziologické parametry. - Švendová, Marcela (Jihočeská univerzita, 2016)
Diplomové práce se věnuje tématu: "Vliv pohybové intervence u pacientů s DM 2. typu na vybrané fyziologické parametry". V teoretické části jsou charakterizovány pojmy - pohybová aktivita a inaktivita, prevence, zdraví a civilizační onemocnění. Z civilizačních onemocnění je podrobně rozpracováno onemocnění diabetes mellitus 2. typu. V praktické části je podrobně popsán vliv pohybové aktivity, konkrétně chůze 3krát týdně 60 min s nízkou až střední zátěží, na vybrané antropometrické, biochemické a fyziologické parametry. Byla porovnávána experimentální skupina 10 žen a 10 mužů ve věku 45-60 let s kontrolní skupinou 10žen a 10 mužů ve stejné věkové hladině. Experiment byl projektován na 3 měsíce od 09/2015 do 11/2015 a na konci byla porovnána počáteční a konečná data u hmotnosti, obvodu pasu, hodnot krevního tlaku, glykémie na lačno, postprandiální glykémie a glykovaného hemoglobinu.
Effect of exercise intervention in patients with type 2 DM on selected physiological parameters.
Keywords: pohybová aktivita; prevence; zdraví; diabetes mellitus 2. typu; inzulínová rezistence; civilizační onemocnění.; physical activity; prevention; health; diabetes mellitus type 2; insulin resistance; civilization diseases.