Navazování sociálních vztahů prostřednictvím sociálních sítí - Oktábcová, Denisa (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato diplomová práce se skládá z teoretické a empirické části. Teoretická část pojednává o adolescentech na sociálních sítích, jež se zaměřuje především na vztahy vytvořené prostřednictvím sociálních médií. V diplomové práci přímo uvádím i kapitolu věnující se problematice navazování sociálních vztahů prostřednictvím sociálních sítí. Po uvedení moderního světa, kdy rodiče stále častěji využívají moderní techniku při výchově, si poukážeme i na negativní stránku techniky. Následně si rozdělíme sociální sítě a zaměříme se na možnosti internetu. Ve třetí kapitole uvedu vybrané sociální sítě s jejich stručnou charakteristikou a využitím v rámci navazování sociálních vztahů. V souvislosti s využíváním sociálních médií je nutné v práci přiblížit i stinnou stránku internetového prostředí - konkrétně jeho rizika, mimo jiné i zvýšení kriminální nebezpečí. Nakonec se zaměříme na preventivní opatření, kde popíši i vybranou společenskou organizaci, která se specializuje na poskytování sociálních služeb pro děti, adolescenty, dospělé i celé rodiny a kromě dalších typů pomoci provádí i osvětovou činnost. V empirické části se nachází vypracovaný kvantitativní výzkum, který je tvořen dotazníkem o 22 otázkách a na který zareagovalo 100 respondentů. Data byla nasbírána v rámci Jihočeského kraje za použití sociálních sítí. Po popisu vybrané strategie, techniky, metody a výběrového vzorku následuje samotný výzkum. Diplomová práce má hned dva cíle. Jeden má za úkol zmapovat důvody aktivit studentů středních škol na sociálních sítích a druhý zjišťuje druh, důvod a způsob navazování vztahů na sociálních sítích u studentů SŠ. Hypotézy sledují důvod a typ aktivit na sociálních sítích, které se liší podle pohlaví a typu školy. Dle poslední hypotézy pak vztahy na internetu hledají nejčastěji dívky. Práce může sloužit jako podklad sociálním pracovníkům, pedagogům i rodičům při primární prevenci závislosti a nevhodného chování na sociálních sítích.
Establishing of social relationships through social network
Keywords: Sociální sítě; možnosti internetu; vztahy na internetu; vliv internetu na rozvoj osobnosti; rizika internetu; prevence; Organizace Portus Prachatice; o. p. s.; Social networks; internet options; relationships on the internet; influence of internet on personality growth; internet risks; prevention; organization Portus Prachatice; o. p. s.