Histologické a histochemické studium samčí přídatné pohlavní žlázy komára Culex pipiens s.l. jako modelového živočicha lidské předstojné žlázy (lat. prostata) - Hodík, Jakub (Jihočeská univerzita, 2009)
ABSTRAKT Prezentovaná práce se zabývá srovnávací histologickou studií přídatných pohlavních žláz samců (prostaty) modelových organismů. Srovnávání bylo prováděno mezi samcem komára Culex pipiens s.l. jako zástupce hmyzu a samcem myši jako zástupce savců. Dále byly srovnávány tři barvicí techniky použitelné při histologickém studiu prostaty. Histologická a histochemická studie byla prováděna na abdominální části, nebo vypreparovaných pohlavních orgánech komára. Ze samce myši byl vypreparován močový měchýř s prostatou.Tkáň byla fixována v Bouinově tekutině nebo v Dubosque-Brasil modifikaci. Fixovaná tkáň byla zalita do parafínu a krájena na rotačním mikrotomu značky Leica. Histologické řezy se barvily ve dvou histologických barveních - dle Malloryho, Hematoxylin eozin a jednom histochemickém barvení - Paraldehydfuchsin světle zelená oranž G. Pro potřeby srovnávacích histologických studií se nejvíce osvědčilo barvení dle Malloryho. Poskytuje nejlepší znázornění tkání a buněk u obou studovaných objektů. Barvení hematoxylin eozin hojně užívané u savčích tkání se u hmyzí neprokázalo jako vhodné z důvodu slabé barvitelnosti buněk. V případě barvení mužských pohlavních orgánů barvivy paraldehydfuchsin světle zelené oranž G byl výsledek v obou případech nereprezentativní. Při histologické a histochemické srovnávací studii se ukázaly obdobné struktury prostaty a jiných orgánu mužské pohlavní soustavy. Pro využití hmyzu jako modelového organismu je nutné uskutečnit mnohé studie zaměřené především na imunohistochemii a elektronovou mikroskopii s imunoznačením či in situ hybridizaci.
Histological and histochemical study of the male accessory glands mosquito Culex pipiens s.l. as that of model animal human prostate