Mediální výchova v hodinách anglického jazyka - Servítová, Jana (Jihočeská univerzita, 2012)
Diplomová práce se zabývá možnostmi využití mediální výchovy v hodinách anglického jazyka. Teoretická část nejdříve obecně představuje média, dále mediální výchovu a její místo v Rámcovém vzdělávacím programu pro gymnázia (RVP G). Další část mapuje využívání mediální výchovy v ostatních předmětech, přibližuje metodiku a některé dostupné metodické příručky. Zaměřuje se také na reklamu a její hlavní charakteristiky. Praktická část nás seznamuje s projektem mediální výchovy určeným pro integraci do hodin anglického jazyka. Nese název Advertisement and Slogan a je vypracován pro využití ve třech vyučovacích hodinách. V této části jsou v rámci projektu detailně popsány struktura, cíle a metody jednotlivých hodin, přípravy na hodiny a samotný průběh. Závěrečná část je věnována hodnocení studentů a učitele.
Media Education in English Language Classes
Keywords: anglický jazyk; mediální výchova jako průřezové téma v RVP G; vzdělávací oblasti RVP G; mediální gramotnost; metodika; metodické příručky; projekt; média; reklama; přesvědčovací techniky; reklamní slogan; jazykové prostředky reklamních sloganů; English language; Media Education as a cross-curricular subject; Framework Educational Programme for grammar schools; media literacy; methodology; methodological books; project; media; advertisement/commercial; persuasive techniques; slogan