Životopis Zdenky Hlávkové (1843-1902) - Regnerová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2018)
Předkládaná diplomová práce představuje životopis Zdenky Hlávkové (1843-1902), druhé manželky českého podnikatele a mecenáše Josefa Hlávky (1831-1908), která pocházela z rodiny významného právníka Matěje Havelky (1809-1892). Zdenka Hlávková ale nebyla jen dcerou a manželkou, ale také umělkyní a členkou Amerického klubu dam. Práce se postupně zabývá rodinným zázemím Zdenky Hlávkové, její kariérou, pozdním sňatek a společenským životem. Ve společnosti českých vlastenců a umělců se pohybovala již od dětství. Jejím kontaktům je věnována pozornost především v souvislosti se zámkem Lužany. Život Zdenky Hlávkové zasazuje tato práce do kontextu dějin žen v druhé polovině 19. století. Předmětem zájmu je především ženské vzdělávání a jejich pracovní uplatnění. Zdenka Hlávková zůstala dlouho neprovdaná a vykonávala proto jednu z možných ženských profesí.
Biography of Zdenka Hlávková (1843-1902)
Keywords: Zdenka Hlávková; Josef Hlávka; 19. století; žena; životopis; zámek Lužany; Zdenka Hlávková; Josef Hlávka; 19th century; women; biography; chateau Lužany