Výsledky radioterapie u nádorů hlasivek - Hrdlička, Vojtěch (Jihočeská univerzita, 2015)
Maligní tumory hlasivek patří k méně častým, ne však vzácným karcinomům. Má práce obsahuje údaje o výsledcích radioterapie u nádorů hlasivek z hlediska recidivy a pětiletého přežití u časných stádií onemocnění. Taktéž jsou zahrnuty statistiky obsahující údaje o záchranných totálních laryngektomiích, technikách ozařování a v rámci hypotézy jsou porovnány výsledky radioterapie u technik IMRT a CRT. Také jsou porovnány dávky dodané cílovému objemu. Cílem práce je tyto výsledky následně porovnat s odbornou literaturou a zhodnotit, zda indikovaná dávka ovlivňuje účinnost kurativní radioterapie. Tato práce je podložena kvantitativním statistickým šetřením v rozsahu 106 pacientů. Data byla získána v rámci Jihočeského kraje, v archivu Onkologického oddělení Nemocnice České Budějovice, a.s., v rozsahu let 2000 2009. V celkovém souboru 91 kurativně zářených pacientů byla zaznamenána 57,54 % převaha T1 zastoupení tumorů a 21,69 % v T2 stádiích tumorů. Pětileté přežití pacientů ve stádiu T1 odpovídá 90,16 % a v T2 stádiu 69,57 %. Záchranných laryngektomií bylo provedeno celkem 12 s průměrným prodloužením života pacienta o 5 let. Dávky použité IMRT a konformní technikou byly shledány nižší, než doporučuje odborná literatura.
The Results of Radiotherapy in Tumors of the Vocal Cords
Keywords: výsledky; radioterapie; karcinom hlasivek; IMRT; konformní; ozařování; results; radiotherapy; cancer of the vocal cords; IMRT; conformal; irradiation