Onemocnění trávicího aparátu seniorů ve vztahu k životnímu stylu - Tichá, Anděla (Jihočeská univerzita, 2015)
Základní myšlenkou mé práce je průzkum onemocnění trávicího aparátu seniorů ve vztahu k životnímu stylu. Úvodem objasňuji základní pojmy související s výživou, zdravím, nemocí a prevencí. V další kapitole se věnuji zjištění zdravotního stavu a signálům, které nám tělo dává, když nedostává vše potřebné. Obsahovou stránku zaměřuji na determinanty působící na naše zdraví. Důraz kladu na komplexnost. Dozvíme se jaký je optimální pitný režim, jaké makroživiny a mikroživiny tělo potřebuje, jaké je jejich dělení a z jakých potravin je získáváme. Rozebírám i potřeby pohybu, odpočinku, spánku a duševní hygieny. Tento materiál zobecňuje aktuální požadavky zdravého životního stylu, podle kterých se mohou řídit, budovat a dlouhodobě upevňovat správné návyky pro zdraví a vitalitu.
Gastrointestinal diseace of senior people in relation to lifestyle
Keywords: Zdraví; nemoc; péče o zdraví; výživová doporučení; jídelní návyky; voda; pitný režim; tuky; cukry; bílkoviny; vitamíny; minerální látky; stopové prvky; pohyb; pohybová aktivita; odpočinek; spánek; duševní hygiena; stres; léky; dieta; onemocnění gastrointestinálního traktu; zdravý životní styl.; Health; disease; health care; dietary guidelines; eating habits; water; fluid intake; lipids; carbohydrates; proteins; vitamins; minerál substances; trace elements; exercise; physical condition; relaxation; sleep; mental hygiene; stress; ilness gastrointestinal diseace; healthy lifestyle.