Následná péče o trvale handikepované živočichy vybraných druhů - Konvalinová, Alena (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce zpracovává téma chovu trvale hendikepovaných volně žijících živočichů v zajetí. Zaměřuje se na druhy vyskytující se v středoevropské přírodě a na zkoumání tohoto fenoménu především v záchranných stanicích pro živočichy. Práce přináší souhrn vědeckých přístupů k chovu zvířat v zajetí a jejich využití pro environmentální výchovu a reintrodukci. Zároveň prezentuje možnosti, jak o tuto skupinou živočichů pečovat, aby nedocházelo k jejich týrání, omezil se škodlivý stres a stereotypie a zvířata mohla naplňovat své nezbytné biologické potřeby. Práce shrnuje stávající stav chovu trvale hendikepovaných živočichů v expozicích záchranných stanic, podmínky zvířat a metody následné péče. Na příkladu konkrétního jedince - imprintovaného krkavce velkého CorvusCorax) - představuje vliv těchto metod jako je systematický pozitivní trénink a enrichment na jeho chování, především na živočichovu aktivitu a omezení agresivity vůči ošetřovatelům.
Subsequent care for permanently handicapped animals of selected species
Keywords: trvale hendikepovaný živočich; živočichové v zajetí; záchranná stanice pro živočichy; welfare; pozitivní trénink; enrichment; krkavec velký; Corvuscorax; sterotypie; environmnetální výchova; ochrana biologické rozmanitosti; týrání zvířat.; live handicapped animal; captive animals; animal rescue station; welfare; positive training; enrichment; CorvusCorax; stereotype; ecological environment; protection of biological diversity; animal cruelty.