Fikční svět Sapkowského Zaklínače - Vinický, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce se zabývá fikčním světem Andrzeje Sapkowského tak, jak si jej autor vytvořil pro svou knižní sérii Sága o zaklínači. Práce předkládá koncept narativní sémantiky tak, jak jej ve své knize Heterocosmica fikce a možné světy prezentuje Lubomír Doležel. Po nastínění toho konceptu následuje rozbor Sapkowského světa několika metodami, které Doležel uvedl. Vychází najevo, že pokud se v Sáze o zaklínači opakuje nějaký prvek, pak je to zcela jistě návaznost, ať již na reálný svět, jiný fikční svět nebo na dílo samo o sobě.
The Fictional World of Sapkowski's Witcher
Keywords: fikční svět; fantasy; narativní sémantika; vyprávění; návaznost; propojenost; fictional world; fantasy; narrative semantics; storytelling; link; connection