Neodkladná a následná opatření v případě úniku chloru - zpětná analýza minulých případů - Klimešová, Jitka (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato diplomová práce se zabývá neodkladnými a následnými opatřeními v případě úniku chloru a zpětnou analýzou minulých případů. Chlor je velmi rozšířený toxický plyn. Z historie je znám jako první prakticky použitá bojová látka. Dnes tvoří důležitou chemickou surovinu, která se v průmyslu hojně využívá. Běžně se také přepravuje po silnici a železnici. Patří mezi látky, k jejichž úniku dochází velmi často. Cílem této práce je proto zhodnotit dopad úniku chloru na životy a zdraví obyvatelstva a podat přehled neodkladných a následných opatření při úniku chloru z pohledu integrovaného záchranného systému a obyvatelstva. Dále vyhledat, popsat a analyzovat minulé případy. Teoretická část práce obsahuje informace o chloru, zásady chování obyvatelstva při havárii s únikem chloru a přehled činností prováděných na místě s únikem chloru. Studiem dostupné literatury a zdrojů na internetu je vytvořen přehled významnějších úniků chloru v České republice i ve světě. Vybrané události jsou podrobně rozepsány. V praktické části je pomocí počítačového programu TerEx simulován únik chloru z úpravny vody Písek. Pro srovnání výsledků bylo vytvořeno několik modelových situací s různým množstvím uniklého chloru za odlišné doby vzniku havárie a atmosférických podmínek. Na konkrétním příkladu jsou tak posuzována rizika pro lidi žijící v okolí objektu a nastíněna neodkladná a následná opatření.
Urgent and follow-up measures in case of chlorine leakage - a retrospective analysis of past cases
Keywords: chlor; modelová situace; následná opatření; neodkladná opatření; TerEx; únik chloru; chlorine; chlorine leakage; follow-up measures; model study; TerEx; urgent measures