Pěstování předmatematické gramotnosti - Vojtylová, Ivana (Jihočeská univerzita, 2017)
Práce ukazuje možnosti rozvíjení předmatematické gramotnosti v institucionálním předškolním vzdělávání. Navrhuje vytváření přirozených situací v předškolním vzdělávání, ve kterých si děti tvoří základy matematických pojmů a procesů, které jsou východiskem pěstování matematické gramotnosti v pozdějším věku. Teoretická část pohlíží na předškolní dítě z pohledu jeho vývoje, zaměřena je především na rozvoj kognitivních činností a tělesných schopností dítěte. Další kapitola se věnuje předmatematické gramotnosti a jejím specifikům u dětí předškolního věku. V této části je také upozorňováno na důležitost při propojování RVP PV s pěstováním předmatematické gramotnosti. V praktické části je popsán akční výzkum, který byl zaměřený na identifikaci situací, které podporovaly vznik a obohacování předmatematické gramotnosti předškolních dětí v podmínkách MŠ. Tyto situace jsou v textu roztříděny podle toho, kterému matematickému procesu se konkrétně věnují. Ke každému z těchto procesů jsou připojeny náměty na činnosti, které mohou předmatematickou gramotnost dále rozvíjet.
Cultivation of pre-mathematical literacy
Keywords: předškolní věk; předmatematická gramotnost; metody pro pěstování předmatematické gramotnosti; matematické procesy; preschool age; pre-mathematic literacy; methods for the foster of pre-mathematic literacy; mathematical processes