Názory občanů k problematice zdravotnictví v ČR - Hejzlarová, Miroslava (Jihočeská univerzita, 2008)
Názory občanů k problematice zdravotnictví v České republice Diplomová práce na téma ''Názory občanů k problematice zdravotnictví v České republice'' mapuje problematiku českého zdravotnictví. V teoretické části se zabývá vydefinováním hlavních pojmů, legislativním rámcem, zdravotní politikou státu, oblastí veřejného zdravotního pojištění a v neposlední řadě i reformou veřejných financí a především pak novým zákonem č. 261/2007 Sb., o stabilizaci veřejných rozpočtů s účinností od 1. ledna 2008. Problematika českého zdravotnictví je v poslední době velice diskutovaným tématem především v souvislosti se zveřejněním nové reformy zdravotnictví. Zavádění regulačních poplatků vyvolává u řady občanů vlnu nesouhlasu a obavu z finanční neúnosnosti vyplývající ze zpoplatnění některých položek zdravotní péče. Je nutné si však uvědomit, že v resortu zdravotnictví problémy jsou, byly a budou. Toto se však netýká jen České republiky. S problémy a nedostatky v systému zdravotnictví se potýká celá řada států. Hlavním úkolem státu by mělo být na tyto problémy poukázat, najít jejich příčinu, ale především prostředky a způsoby jak je odstranit. České zdravotnictví nezbytně potřebuje změnu. Musí se totiž vyrovnat s výzvami 21. století a zároveň pokračovat v evropské tradici, která je založena na dostupnosti potřebné zdravotní péče pro všechny občany. Jistě není pochyb o tom ,že stárnutí populace, ale i nové medicínské postupy a rostoucí požadavky občanů na kvalitu služeb a možnost spolurozhodování povedou k významným změnám financování a organizace zdravotních služeb všude ve světě. (18) Cílem diplomové práce je zmapování názorů k problematice zdravotnictví v České republice u občanů starších 18 let žijících v náchodském regionu. V rámci kvantitativního výzkumu byla použita metoda dotazování (technika dotazníku). Dále byla využita metoda analýzy dokumentů ( technika sekundární analýzy dat). Diplomová práce na téma ''Názory občanů k problematice zdravotnictví v České republice'' se snaží zjistit jakýsi ucelený pohled široké veřejnosti na české zdravotnictví a vybízí k zamyšlení se nad touto problematikou.
Opinions of citizens on health system in the Czech republic
Keywords: Zdravotnictví; Zdravotní politika; Veřejné zdravotní pojištění; Reforma veřejných financí; Reforma zdravotnictví; Health system; Health policy; Public health insurance; Public health system reform; Health reform