Spontánní sukcese na mladém opuštěném poli - Vítovcová, Kamila (Jihočeská univerzita, 2007)
V této práci byl sldován průběh spontánní sukcese na dvou různě starých polích. Hlavním cílem bylo odpovědět na otázky: Jsou rozdíly ve vegetaci v různých vzdálenostech od louky? Které konkrétní druhy se nejlépe šíří od zdroje diaspor? Byl nalezen signifikantní vliv blízkosti louky na vegetaci opuštěného pole. Sukcese vede rychleji k obnově lučního společenstva.
A spontaneous succession in young abandoned fields
Keywords: Sukcese; opuštěné pole; luční druhy; ordinační metody; Succession; abandoned field; meadow species; ordination methods