Aktuální vývoj suburbanizace Českých Budějovic - Zemánková, Petra (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce je pokračováním výzkumu suburbanizace uskutečňovaného v posledních letech na katedře geografie PF JU v Českých Budějovicích. Nejprve jsou charakterizovány vybrané aspekty geografického prostředí Českobudějovické aglomerace spojené se suburbanizací. Následně práce rozebírá zahraniční a českou literaturu o suburbanizaci v post-socialistických zemích a dosud zpracované studie o suburbanizaci v zázemí Českých Budějovic. Cílem bakalářské práce je vyhodnotit nejnovější vývoj výstavby bytů, vyjížďky za prací a imigrace v sídlech ležících v bližším zázemí Českých Budějovic za roky 2011-2014 (předchozí období je již zpracováno) a vymezit zde suburbia různých typů, semisuburbia, městečka aglomerace a ještě další typy sídel. Suburbanizace postoupila do dalších prostorů bližšího zázemí Českých Budějovic. K dosavadním 48 suburbiím přibylo 7 nových suburbií, vznikla zde také nová semisuburbia. Soubor městeček aglomerace se nerozšířil. Součástí bakalářské práce jsou tabulky s údaji za sídla různě zasažená suburbanizací, mapa a fotografie.
Current development of suburbanization of the city of České Budějovice
Keywords: metropolitní region; sídelní aglomerace; suburbanizace; typy suburbií; České Budějovice; metropolitan region; agglomeration; suburbanization; types of suburbs; České Budějovice