Respitní péče pro jedince pečující o rodinné příslušníky se zdravotním postižením v daném regionu - Suchanová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2020)
Zdravotní postižení není zátěžovou situací jen pro samotnou osobu, které se týká, ale i pro okolí, jež o ni pečuje. Bakalářská práce se zabývá tématem respitní péče pro jedince pečující o rodinné příslušníky se zdravotním postižením v daném regionu. Cílem práce je popsat, jaká je dostupnost odlehčovacích služeb v sedlčanském regionu a zjistit konkrétní zkušenosti rodin, které využívají respitní péče v zařízení Stéblo v Boroticích. Teoretická část práce se opírá o studium odborné literatury, jež souvisí se stanoveným tématem. Zabývá se především respitní péčí a jejím cílem, historií, činností a formami. V další kapitole jsou popsány druhy zdravotního postižení a vliv na psychickou náročnost pro rodinu, která pečuje o zdravotně postiženého člena rodiny. Pro zpracování praktické části bakalářské práce jsem zvolila strategii kvalitativního výzkumu a techniku polostrukturovaného rozhovoru. Výzkumný soubor tvořila sociální pracovnice z neziskové organizace Stéblo a rodiny, které využívají respitní péče v zařízení. Rozhovor se sociální pracovnicí se skládal z 10 základních otázek a s rodinami z 8 otázek, jež byly doplněny o další otázky dle potřeby. Výsledky výzkumu ukázaly, že rodiny jsou s respitní péčí v zařízení celkově velmi spokojené. Chválí si především kvalifikovaný personál, naopak vytýkají delší čekací dobu na službu. Dostupnost služby je pro ně v současné době dostačující. Shodují se nicméně na tom, že je to především z důvodu pomoci dalších rodinných členů. Pokud by členové rodiny mohli využívat odlehčovací službu častěji, tak by to dělali z důvodu, aby měli více volného času pro sebe. V zařízení si mohou vybrat terénní nebo pobytovou formu respitní péče. Bakalářská práce může sloužit jako informační zdroj pro rodiny se zdravotně postiženým členem, které by měly zájem o službu v sedlčanském regionu či pro osoby, které se pohybují v této sociální oblasti.
Respite Care for Individuals Who Take Care of Family Members With Disabilities in the Given Region
Keywords: respitní péče; rodina; sourozenci; zdravotní postižení; Respite care; Family; Siblings; Handicap