Tomášův spis Quaestiones disputatae de anima - Moučková, Pavlína (Jihočeská univerzita, 2008)
Práce pojednává o středověkém filosofovi Tomáši Akvinském. Nejprve předkládá celkový přehled Tomášova života a nastiňuje jeho filosofické dílo, hlavně pak myšlenky, které se týkají jeho pojetí duše. První dvě kapitoly jsou tedy více méně historickou částí. Práce je doplněna překladem latinského textu spisu Quaestiones disputatae De anima. Následující text v dalších kapitolách práce je více systematický. Poslední kapitola je doplněna o výklad a shrnutí tohoto textu, dále pak o porovnání s paralelními texty. Tomášovy myšlenky a argumenty v těchto textech jsou vykládány různým způsobem, avšak Tomáš dochází většinou ke stejnému závěru. Polemický traktát O jednotě rozumu proti Averroistům je reakcí na spis Sigera z Brabantu, ostatní jsou více méně převážně komentáře, či záznamy z přednášek vedených na půdě univerzity.
The Thomas Document Disputed Questions on the Soul
Keywords: Tomáš Akvinský; středověká filosofie; quaestiones disputatae; rozumová duše; možný rozum; filosofické spisy: Quaestiones disputatae De anima; Teologická summa; Summa proti pohanům; O jednotě rozumu proti Averroistům; Teologické kompendium; Komentář k Sentencím; O duchovních stvořeních.; Thomas Aquinas; medieval philosophy; quaestions disputed; intellective soul; possible intellect; philosophical documents: Disputed Questions on the Soul; Summa Theologica; Summa against gentiles; Obout the Unity of the Intellect against the Averroists; Compendium of Theology; Commentary of Sentence; Disputed Questions on Spiritual Creatures.