Morální odpovědnost a svědomí sociálního pracovníka podle Etického kodexu sociálních pracovníků České republiky - Vyterna, Luboš (Jihočeská univerzita, 2018)
V diplomové práci je zmapováno, analyzováno a kriticky reflektováno pojetí morální odpovědnosti a pojetí svědomí tak, jak jsou zaznamenány v Etickém kodexu sociálních pracovníků České republiky s ohledem na osobu sociálního pracovníka s cílem zjistit jaký má význam morální odpovědnost a svědomí v kodexu sociálního pracovníka a jakou tyto pojmy hrají roli v rámci výkonu jeho povolání. Morální odpovědnost sociálního pracovníka není v etickém kodexu dobře zpracovaná. O odpovědnosti se v kodexu hovoří celkem sedmkrát, a to spíše neurčitým a někdy i zavádějícím způsobem. Ve většině případů se z odpovědnosti tak, jak o ní kodex pojednává, nedá určit, za co přesně je sociální pracovník odpovědný a vůči komu má odpovědnost. K tomu, aby sociální pracovník dokázal rozpoznat vzájemné vztahy v rámci předepsané odpovědnosti, musí zapojit své svědomí, které je primární instancí odpovědnosti. Kodex se o svědomí však vůbec nezmiňuje, proto by bylo vhodné tento pojem do kodexu zapracovat.
Moral responsibility and conscience of a social worker according to the Ethical code of social workers in the Czech Republic
Keywords: morální odpovědnost; svědomí; sociální pracovník; sociální práce; etický kodex; analýza; reflexe; relace odpovědnosti; moral responsibility; conscience; social worker; social work; ethical code; analysis; reflection; correlation of responsibility