Volný pohyb pracovníků v Evropské unii s důrazem na Českou republiku - Stachová, Petra (Jihočeská univerzita, 2008)
Tato bakalářská práce se věnuje aktuálnímu vývoji volného pohybu pracovníků v Evropské unii a především možnostem uplatnění pracovníků z České republiky na trhu práce zemí Evropské unie, Evropského hospodářského prostoru a Švýcarska. Součástí bakalářské práce je podrobná studie trhu práce Evropské unie a České republiky. Bakalářskou práci bychom mohli rozdělit do pěti základních částí pojednávajících o rozdílných, avšak velmi blízkých tématech. První část této bakalářské práce je věnována obecnému úvodu o Evropské unii, vývoji volného pohybu pracovníků od samého vzniku Evropské unie, až do současnosti. V následující části se můžeme seznámit s institucionálním rámcem volného pohybu pracovníků, který je nezbytnou součástí této svobody poskytující užitečné informace a rady pro každého evropského občana. Hlavní téma bakalářské práce vrcholí ve čtvrté, respektive páté části. Čtvrtá část nás seznamuje s postavením České republiky v Evropské unii. Poskytuje nám informace o možnostech a zároveň omezeních pro české pracovníky vyplývající z členství v Evropské unii. Následující část, tedy druhá stěžejní, nám nabízí analýzu trhu práce Evropské unie a přináší stručnou studii trhu práce vybraných evropských států. Závěrečná část nám poskytuje statistický pohled na situaci pracovníků ze zemí Evropské unie, Evropského hospodářského prostoru a Švýcarska na trhu práce České republiky. Součástí bakalářské práce je dvojjazyčný glosář, jenž je rozdělený do dvou částí, odborné a obecné.
Free movement of workers in the European Union with emphasis on the Czech Republic
Keywords: Evropské unie; Evropský hospodářský prostor a Švýcarsko; the European Union; the European Economic Area´s countries and Switzerland