Plán krizové připravenosti zdravotnického zařízení Itibo - Zdražil, Vladimír (Jihočeská univerzita, 2019)
Krizové řízení je dynamický vědní obor. To platí zejména pro země rozvojového světa jako je Keňa. Úkolem této práce je přispět ke prevenci či minimalizaci rizik a případně zvládání jejich následků v rámci projektu českého zdravotnického zařízení Itibo v jihozápadní části Keni. Toto zařízení tu díky skupině nadšenců a podpoře mnoha lidí pomohlo od roku 2005 desetitisícům pacientů, kteří by jinak neměli přístup ke zdravotní péči. V rámci diplomové práce byla na základě vlastního místního šetření zpracována analýza rizik, která byla následně vyhodnocena a její výsledky použity pro vytvoření "Plánu připravenosti na mimořádné události." Plán představuje prakticky uplatnitelný nástroj pro zvládání nestandartních situací, ke kterým dochází v místě projektu poměrně často. Zcela zásadní bylo aktivní zapojení se autora do samotného fungování zdravotnického zařízení Itibo formou stáže. Hlavním přínosem práce je plán, určený zdravotnicky vzdělaným osobám, které ale většinou nemají znalosti v oblasti krizového řízení. Přínosem je i vhled do problematiky krizového řízení v oblasti zdravotnictví na území jiného státu, které je velmi odlišné ve většině svých parametrů.
Crisis preparedness plan of Itibo medical facility
Keywords: krizové řízení; analýza rizik; Itibo; Keňa; zdravotnické zařízení; crisis management; risk analysis; Itibo; Kenya; health facility