Možnosti umělé plicní ventilace v přednemocniční neodkladné péči - Nováková, Simona (Jihočeská univerzita, 2022)
Bakalářská práce se zabývá možnosti umělé plicní ventilace v přednemocniční neodkladné péči. Práce je složena z teoretické a praktické části. Teoretická část nejprve čtenáře informuje o anatomii a fyziologii respiračního systému. Dále se věnuje tématu umělé plicní ventilace, kde se zaměřuje např. na historii, cíle, indikace či její komplikace. Práce dále seznamuje s tématy neinvazivní ventilace či oxygenoterapie. Nesmíme opomenout ani seznámení s možnostmi zajištění dýchacích cest a kompetencemi zdravotnických záchranářů. Praktická část obsahuje výsledky výzkumného šetření získané od zdravotnických záchranářů pomocí polostrukturovaných rozhovorů. Získaná data byla analyzována a na základě otevřeného kódovaní rozdělena do 11 kategorií. Výsledky výzkumného šetření ukázaly, že nejčastější využívaná metoda umělé plicní ventilace v přednemocniční neodkladné péči je invazivní metoda. Většina zdravotnických záchranářů má s touto metodou zkušenost pouze jako její svědek. O této problematice mají zdravotničtí záchranáři povědomí zejména díky každoročnímu školení.
The Possibilities of Artificial Lung Ventilation in Pre-hospital Emergency Care
Keywords: Umělá plicní ventilace; dýchací systém; neinvazivní plicní ventilace; oxygenoterapie; zajištění dýchacích cest; přednemocniční neodkladná péče; zdravotnický záchranář; Artificial pulmonary ventilation; respiratory system; non-invasive pulmonary ventilation; oxygen therapy; securing the airway; pre-hospital emergency care; paramedic