Orličtí Schwarzenberkové a jejich úřednictvo mezi léty 1848 a 1948 - Zeisová, Alena (Jihočeská univerzita, 2013)
Schwarzenbergové, rod pocházející z Dolních Frank se v českých zemích trvale usadil roku 1660, kdy Jan Adolf ze Schwarzenbergu koupil panství Třeboň. Rod se na počátku osmnáctého století rozdělil na dvě linie. Předkládaná diplomová práce se opírá o studium archivních pramenů, doplněné odbornou literaturou. Vlastní text se skládá ze tří celků. Úvodní část podává výčet a charakteristiku použitých archivních fondů a literatury. Druhá část se člení do jednotlivých kapitol a podkapitol. První kapitola pojednává o historii rodu a vývoji pozemkového majetku. Třetí kapitola přibližuje komplikovaný správní systém. Čtvrtá kapitola představuje patrimoniální úřednictvo včetně jeho osobního a profesního života. Pátá kapitola je věnována Josefu Bohdaneckému, lesmistru ředitelství lesů na Orlíku. Do povědomí se dostal studií o ochraně lesních porostů, známou pod názvem orlická nebo milimetrová probírka. Závěrečná část obsahuje celkové zhodnocení postavení, které úřednictvo zaujímalo ve službách schwarzenberského rodu.
Orlík´s Schwarzenberg and their officers between years 1848 and 1948
Keywords: Schwarzenbergové (rod); Orlík nad Vltavou; správní systém na panstvích; vrchnostenští úředníci; Josef Bohdanecký-lesmistr; lesnictví; lesnická škola v Písku; šlechta; Schwarzenbergs (family); Orlík over Vltava; administrative agency on lordships; patrimonial officers; Josef Bohdanecký-the principal forester; forestry; forestry school in Písek; aristocracy