Řešení pohledávek ve společnosti Kodak Czech - Šlapáková, Štěpánka (Jihočeská univerzita, 2008)
Tato předložená diplomová práce je zaměřena na objasnění problematiky pohledávky a jejich vztah na daň z příjmů z hlediska vzniku, promlčení, tvorby opravných položek a jednorázového odpisu ve společnosti Kodak Czech. V první část mé diplomové práce jsem se zaměřila na problematiku pohledávek od jejího vzniku, způsobu zajištění. V teoretické části jsem řešila vztah opravných položek jak z účetního tak i z daňového pohledu a v poslední řadě odpisem pohledávek. V praktické části jsme se zabývala přímo zkoumání pohledávek po splatnosti v konkrétní společnosti. Tato část obsahuje způsob řízení a řešení pohledávek po lhůtě splatnosti. V této části jsem představila inovovaný systém prevence vzniku pohledávek po splatnosti a to kreditní systém. Poslední část byla věnována analýzou pohledávek po splatnosti a jejich dopad na snižování daňové povinnosti. Hlavní cíle byly zaměřeny na výpočtovou část pohledávek z hlediska tvorby opravných a účetních položek a v neposlední řadě jejich odpis. V závěru jsem shrnula výsledek své analýzy a navrhla jsem nové způsoby zajištění pro společnost.
Solving receivables in company Kodak Czech
Keywords: pohledávka; opravné položky; promlčení; odpis pohledávek; daň z příjmů; recieveble; adjustement receivables; limitation; one-time depreciation receivables; income tax