Vliv mikroplastů na vodní organismy - přehledová studie - Bártová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2022)
Cílem této bakalářské práce bylo vypracovat přehledovou studii shrnující poznatky o vlivu mikroplastů na vodní organismy. V posledních letech se začaly pozorovat negativní účinky mikroplastů na vodní organismy. V této práci jsou objasněny cesty vstupů mikroplastů do vodního recipientu a jejich výskyt ve vodních ekosystémech. Také byly v této práci popsány efekty mikroplastů na vodní organismy, a to jak obratlovce, tak i bezobratlé a fytoplankton. K vypracování práce byly použity domácí i zahraniční vědecké studie vyhledané v databázích odborných textů. K úplnému pochopení vlivu mikroplastů a vyvození jasných závěrů je ale potřeba ještě velké množství studií. Aby se ze studií mohly vyvodit obecné závěry, je třeba standardizovat metody odběrů vzorků vody i metody testování vlivů na organismy.
Influence of microplastics on aquatic organisms - an overview study
Keywords: mikroplasty; mořské ekosystémy; sladkovodní ekosystémy; vodní obratlovci; vodní bezobratlí; fytoplankton; microplastics; marine ecosystems; freshwater ecosystems; aquatic vertebrates; aquatic invertebrates; phytoplankton