Zámek a romantický park ve Vlašimi - Jedličková, Simona (Jihočeská univerzita, 2013)
Tématem této bakalářské práce je zámek a romantický park ve Vlašimi. Zaměřuje se především na architektonické proměny zámku a snaží se postihnout historii od jeho počátků až po současnost. Historie zámku začíná již ve 14. století, kdy na jeho místě stál hrad. Období jeho přestaveb končí klasicismem. Práce též popisuje současný stav zámku. Část práce pojednává i o zámeckém romantickém parku, která se orientuje na jeho dochované stavby. Park patří k typu přírodně krajinářského parku. Ve své práci popisuji vývoj krajinářského parku a park ve Vlašimi porovnávám s parkem v Lednici a v Hluboké nad Vltavou. Práce je tak ucelenou monografií pojednávající o zámeckém areálu a parku ve Vlašimi.
The castle and romantic park in Vlašim
Keywords: Zámek; park; Vlašim; stavební historie; The castle; the park; Vlašim; the building history