Drogová problematika a bezpečnost silničního provozu v regionu České Budějovice - Kováč, Daniel (Jihočeská univerzita, 2022)
Práce se zabývá problematikou užívání drog řidiči motorových vozidel v silničním provozu, se zaměřením na Českobudějovicko. První část práce je zaměřena na stručné dějiny užívání drog a na základní pojmy drogové problematiky, které souvisí s tématem této práce. Dále následuje popis jednotlivých drog jako návykových látek, které jsou nejčastěji užívány v České republice. V další části práce jsou uvedeny zákony a legislativní opatření, které souvisí s drogovou problematikou a také jsou zde vymezeny pojmy jako je přestupek a trestný čin. Poslední část teoretické práce je zaměřena na možnosti, které má Policie ČR při zajišťování intoxikovaných řidičů. Praktická část práce se zabývá problematikou těchto řidičů, a to přímo v regionu České Budějovice a poukazuje na časté porušování zákonů bezpečnosti silničního provozu. Tato část práce obsahuje rovněž výzkum a jeho zhodnocení.
The Drug problems and road safety in the České Budějovice region
Keywords: drogy; doprava; závislost; bezpečnost silničního provozu; České Budějovice; drugs; traffic; addiction; safety traffic; České Budějovice