Poruchy spánku u klientů v domově důchodců - Hadačová, Jana (Jihočeská univerzita, 2007)
Abstrakt Bakalářskou práci na téma Poruchy spánku u klientů v domově důchodců jsem si vybrala, protož mě zajímá, jak se spánek mění v průběhu stáří. Spánek je nedílnou součástí našeho života a s přibývajícím věkem se tato potřeba u člověka mění. Spánek slouží nejen k odpočinku a regeneraci sil, ale i pro udržení dobrého duševního a tělesného zdraví. Potřeba spánku je u každého člověka velmi individuální. Záleží mimo jiné na denní aktivitě člověka, na věku a na celkovém stavu organismu. Charakter spánku se mění s narůstajícím věkem a při individuálním hodnocení je někdy nesnadné vymezit, které problémy jsou přirozené a které již patologické. Kvalitu spánku mohou zhoršovat faktory jako zármutek, osamocení, úzkost nebo změna prostředí. Staří lidé mají obecně tendenci chodit dříve spát, ale déle usínat, v noci se často probouzejí, ráno dříve vstávají a přes den i několikrát usínají. Pro lepší klasifikaci poruch spánku bylo v roce 1990 nově přepracovaná verze Mezinárodní klasifikace poruch spánku (International Classification of slep Disorders - ICSD) ve spolupráci s různými asociacemi a společnostmi pro výzkum poruch spánku. Poruchy spánku se podle této mezinárodní klasifikace dělí na primární poruchy kam zařezujeme dyssomnii a parasomnii a sekundární poruchy, které jsou spojené s onemocněním somatickým nebo duševním. Příčiny poruch spánku mohou být různé, a proto se diagnostika musí být pečlivá. Sestra se zde také velkou částí zapojuje do diagnostiky. Při výzkumu bych chtěla zjistit, jaké mají klienti v domovech důchodců poruchy spánku, jak jsou informováni o poruchách spánku a jestli mají klienti vhodné prostředí pro spánek. Hypotéza, že klienti v domovech důchodců trpí poruchu usínání se potvrdila. Hypotéza, že klienti v domovech důchodců jsou informováni o poruchách spánku se potvrdila, ale s malým rozdílem od varianty, že informace klienti o poruchách spánku nemají. Hypotéza o neznalosti metod pro navození kvalitního spánku se potvrdila. Hypotéza, že klienti v domově důchodců mají vhodné prostředí pro spánek se nepotvrdila. Sestra je zde velmi důležitá, protože je vždy na blízku. Měla by se zajímat o problémy klientů se spánkem a snažit se je řešit jinak než farmakologickou cestou. Sestry by měly být dostatečně informované o těchto důležitých krocích, aby s těmito informacemi uměli zacházet a používat je ve své praxi. Spánek přece slouží k celkové regeneraci a načerpání nových sil.
Sleep disturbances of clients in old people´s homes
Keywords: Domovy pro seniory; klient; poruchy spánku; sestra; spánek; spánková hygiena; Senior home; Client; Sleep disorders; Nurse; Sleep; Sleep hygiene