Znalosti a dovednosti sester v komunikaci s umírajícím pacientem. - Maňhalová, Jana (Jihočeská univerzita, 2011)
21. století s sebou přineslo mnoho přínosných vědeckých a medicínských objevů. Díky moderním technikám dosavadní léčby žijeme déle. Možná i proto déle umíráme. Problematika paliativní péče provází sestry ve svých profesích každodenně. Bakalářská práce se zabývá znalostmi a dovednostmi sester v komunikaci s umírajícím pacientem. V teoretické části práce jsou vymezeny pojmy komunikace, umírání, smrt a vzájemná interakce mezi těmito tématy. Práce je zaměřena na komunikaci ve zdravotnictví, na specifické zásady v komunikaci sestry s umírajícím pacientem a na fáze umírání dle Elisabeth Kübler - Rossové. V praktické části práce jsou uvedeny výsledky výzkumného šetření pomocí grafů a tabulek. Výzkum byl prováděn kvantitativně metodou dotazování pomocí dotazníků. Výzkumný soubor tvoří sestry pracující na odděleních Nemocnice České Budějovice a.s. Cílem práce bylo zmapovat znalosti a dovednosti sester v komunikaci s umírajícím pacientem. Na základě zvoleného cíle jsme určili následující hypotézy: H1: Domnívám se, že sestry mají znalosti v komunikaci s umírajícím pacientem. H2: Předpokládám, že sestry pracující na onkologickém oddělení mají lepší znalosti a dovednosti v komunikaci s umírajícím pacientem, než sestry na standardním oddělení nemocnice. Na základě výzkumného šetření byl cíl splněn, H1 byla potvrzena, H2 nebyla potvrzena. Práce je doplněna zdroji citací, odkazů a prostudované literatury. Kapitola Příloha obsahuje dotazník, Maslowu hierarchii potřeb a Chartu práv umírajících pacientů. Výsledky šetření byly zpracovány do brožury, která může být použita jako podkladový materiál pro výuku komunikace v ošetřovatelství nebo jako příspěvek na semináře a konference, zabývající se touto tématikou. Přínosem práce je zveřejnění informací o znalostech a dovednostech sester v komunikaci s umírajícím pacientem, poukázání na problematiku tématu.
Knowledge and skills of nurses in communicating with the dying patient.
Keywords: Komunikace; ošetřovatelská péče; pacient; paliativní péče; sestra; smrt; terminálně nemocní; umírání; Communication; Nursing Care; Patient; Palliative Care; Nurse; Death; Terminally ill Patiens; Dying