Porovnání konvenčního zpracování půdy a přímého setí Väderstad Tempo F-8 - Vincík, Matěj (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato bakalářská práce se zaobírá porovnáním konvenční technologie zpracování půdy a technologie přímého setí. Jsou zde popsány operace spojené s jednotlivými technologiemi a vhodné stroje k použití. K porovnání slouží především finanční a výnosové hledisko. Finanční hledisko se skládá z nákladů na pohonné hmoty a na mzdu zaměstnance na zpracování 1 ha půdy. Výnos je měřen vážením sklizené hmoty z pozemku zpracovaného konvenční technologií a vážením sklizené hmoty z pozemku zpracovaného přímým setím.
Comparison of conventional tillage and direct sowing Väderstad Tempo F-8
Keywords: Přímé setí; konvenční technologie; orba; podmítka; bezorebné zpracování půdy; Direct sowing; conventional technology; tillage; stubble-tillage; No-till agriculture.