František Miroslav Čapek - život a dílo historika amatéra - Šablica, Stanislav (Jihočeská univerzita, 2013)
Předložená bakalářská práce je pokusem o první komplexnější zachycení života a veřejné činnosti významného jihočeského národopisce 1. poloviny 20. století Františka Miroslava Čapka, který se do historie našeho kraje zapsal mnoha historickými pracemi. Své místo v dějinách Českých Budějovic si zajistil především svou činností během převratu 28. října 1918. Práce je napsána na základě prostudování odborné literatury a především osobního fondu Františka Miroslava Čapka uloženého v Literárním archivu Památníku národního písemnictví v Praze, v Jihočeském muzeu a ve Státním okresním archivu České Budějovice. Práce je, kromě úvodu a závěru, rozdělena do tří kapitol. První z nich je zaměřena na regionální historiografii v první polovině 20. století. Druhá kapitola popisuje život Františka Miroslava Čapka od narození až po jeho úmrtí, včetně jeho veřejné aktivity. Třetí a poslední část je zaměřena na rozmanitou literární tvorbu Františka Miroslava Čapka.
František Miroslav Čapek - life and work of amateur historian
Keywords: František Miroslav Čapek; regionální historiografie; státní převrat 1918; Doudlebsko; jižní Čechy.; František Miroslav Čapek; regional historiography; the state putsch; Doudlebsko; South Bohemia.