Analýza vybraných potřeb jedinců žijících v sociálně vyloučených lokalitách města České Budějovice a České Velenice - Bělochová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2021)
Diplomová práce se zabývá vybranými potřebami jedinců žijících v sociálně vyloučených lokalitách města České Budějovice a České Velenice. Cílem práce je zmapování a analýza psychosociálních potřeb jedinců, kteří žijí v sociálně vyloučených lokalitách města České Budějovice a České Velenice. Práce se zaměřuje na identifikaci základních potřeb jedinců, kteří v těchto lokalitách žijí a rovněž přináší určitý vhled do jednání, s nímž se u těchto osob můžeme setkávat. Výzkumné šetření se zabývá základními indikátory sociálního vyloučení. Práce je doplňována zjištěnými výsledky, kterých bylo dosaženo prostřednictvím kvalitativního výzkumu. Výstupem práce je poukázání na nutnost zaměření se na komplexní práci s osobami v sociálně vyloučených lokalitách, zejména pak na potřebu bezpečí a jistoty, z které následně vyplývají stěžejní oblasti vzájemné spolupráce.
Analysis of selected needs of individuals living in socially excluded localities of the city of České Budějovice and České Velenice
Keywords: vyloučená lokalita; sociální exkluze; zaměstnanost; trh práce; bydlení; zadluženost; sociální dávky; vzdělání; sociální služby; zdraví; subjektivní potřeby; metody sociální práce; an excluded locality; social exclusion; employment; labour market; housing; debt; social benefits; education; social services; health; subjective needs; methodology of social work