Úroveň sebepéče pacientů po amputaci dolní končetiny - Honzárková, Klára (Jihočeská univerzita, 2018)
Předkládaná práce se zabývá problematikou pacientů po amputaci dolní končetiny. Ztráta dolní končetiny znamená pro pacienta obrovskou změnu nejenom v chápání integrity vlastního těla, vlastního zdraví, ale i z pohledu funkčního. Teoretická část práce předkládá nejnovější dostupné poznatky o amputaci dolní končetiny a pooperační péči o pacienty s touto diagnózou. Dále se zabývá sebepéčí, přičemž vychází z Teorie deficitu sebepéče Dorothei Elizabeth Oremové. Cílem práce bylo zjistit úroveň sebepéče pacientů po amputaci dolní končetiny s využitím některých aspektů modelu D. E. Oremové. Zjistit, v jakých systémech v pojetí D. E. Oremové sestry podporují pacienty po amputaci dolní končetiny v sebepéči a jaké způsoby pomoci využívají sestry v péči o tyto pacienty. Výzkumná část práce byla realizována formou kvalitativního výzkumného šetření. Technikou sběru dat byl polostrukturovaný rozhovor s pacienty po amputaci dolní končetiny a sestrami, jež poskytují ošetřovatelskou péči o takto nemocné osoby. Teoretickým východiskem pro rozhovor byl model D. E. Oremové, který byl doplněn o škály ADL (Activity Daily Living Barthelové test základních všedních denních činností), IADL (Instrumental Activities of Daily Living Scale test instrumentálních denních činností) a analogovou škálu bolesti u skupiny dotazovaných pacientů. Získaná data byla zpracována formou přepisu rozhovorů ve spisovné češtině, jež jsou doplněny zhodnocením jednotlivých škál. Výstupem diplomové práce je soubor doporučených opatření a návrh komplexního informačního materiálu o amputaci dolní končetiny pro pacienty, jež by měly sestry k dispozici na svých odděleních.
The level of self-care patients after leg amputation
Keywords: Sebepéče; Oremová; amputace; dolní končetina; model; teorie; deficit; ošetřovatelství.; Selfcare; Orem; amputation; lower limb; model; theory; deficit; nursing.