Gotické povídky Elizabeth Gaskellové - Lišková, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2012)
Diplomová práce se zabývá rozborem devíti gotických povídek anglické autorky 19. století Elizabeth Gaskellové. Tyto povídky analyzuje na základě jejich srovnání s prvními gotickými romány a gotickou literaturou obecně. Jedná se o rozbor z hlediska typu prostoru, hrdinů a témat, které se v gotických povídkách E. Gaskellové objevují. Diplomová práce odhaluje, čím se gotické povídky E. Gaskellové od prvních gotických románů liší a jaká nová témata, typy hrdinů či prostředí do nich autorka vnesla. Součástí diplomové práce je též stručně nastíněný životopis E. Gaskellové, ve kterém je kladen důraz na události, které autorčinu tvorbu ovlivnily. Práce se rovněž věnuje několika dalším autorům, kterými se Gaskellová nechala při psaní gotických povídek inspirovat.
Elizabeth Gaskell´s Gothic Tales
Keywords: Elizabeth Gaskellová; gotická literatura; gotické povídky; typy prostoru; hrdinové; nadpřirozeno a sociální tématika v gotických povídkách; Elizabeth Gaskell; gothic literature; gothic tales; types of space; heroes; supernatural powers and social concern in gothic tales