Vývojové tendence kriminality dětí a mládeže v klatovském okrese - Duspivová, Jana (Jihočeská univerzita, 2009)
Tématem mé diplomové práce je kriminalita dětí a mládeže. Problematika kriminality dětí a mládeže je velmi složitá. Podmínky pro vznik sociálně patologických jevů a kriminality jsou v současné době poměrně snadné. Otázky kriminality dětí a mládeže jsou stále častěji diskutovány nejen odborníky, ale i širokou veřejností. Cílem mé diplomové práce je nastínit problematiku vývoje kriminality dětí a mládeže v klatovském okrese. Získané poznatky pak využít k další činnosti v rámci prevence a cílené péče o rizikové jedince. V teoretické části se věnuji především vývoji kriminality na území České republiky a faktorům, které ji ovlivňují. Prováděný výzkum v praktické části diplomové práce je ze sociologického hlediska výzkumem kvantitativním. Použitými výzkumnými metodami jsou metoda dotazníku a metoda sekundární analýzy dat a modelové kasuistiky. Výzkumný soubor tvoří děti a mladiství žijící v okrese Klatovy. Hlavním kritériem pro zařazení do výzkumného souboru je trvalé bydliště respondenta v okrese Klatovy a věk do 18 let. Respondenti byli vybráni metodou náhodného stratifikovaného výběru. Výzkum probíhal v období ledna až března roku 2009. Byly stanoveny tyto hypotézy: Hypotéza 1: Ve městech je vyšší kriminalita dětí a mládeže než na vesnici. Hypotéza 2: Sociálně patologické jevy jsou průvodním jevem kriminality dětí a mládeže. Hypotéza 3: Kriminalita v klatovském okrese má u dětí vzestupný trend oproti kriminalitě mladistvých. Domnívám se, že všechny tři hypotézy byly potvrzeny. Podle údajů OSPOD se můžeme domnívat, že dochází k nárůstu výchovných problémů a následně tím i k pozvolnému nárůstu v oblasti trestných činů. Podíváme-li se na vývoj trestné činnosti dětí v klatovském okrese za roky 2004 až 2008, zjistíme, že bychom rok 2007 mohli nazvat rokem, kdy bylo zaznamenáno nejméně sledovaných trestných činů. U mladistvých v klatovském okresu můžeme zaznamenat pozvolný klesající vývojový trend. Celkový vývoj kriminality dětí v posledním období bychom mohli nazvat mírně stoupajícím a u mladistvých pozvolna klesajícím.
Juvenile crime developmental tendencies in Klatovy district
Keywords: děti; index; kriminalita; mladiství; prevence; sociálně patologické jevy; statistické prognózování; children; index; crime; adolescents; prevention; socially pathological phenomenons; statistical forecasting