Psychosomatická zátěž sester na operačním sále - Fialová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2007)
Bakalářská práce se zabývá projevy pracovního zatížení sester na operačním sále v oblasti tělesné i psychické, které vyplývá z náročnosti profese instrumentářky. Cílem práce bylo identifikovat nejčastější projevy psychosomatické zátěže sester na operačním sále. Cíl byl splněn. Byly stanoveny dvě hypotézy. První hypotéza potvrzuje, že nejčastějším projevem somatické zátěže sester na operačním sále jsou bolesti zad. Druhá hypotéza potvrzuje, že nejčastějším projevem psychické zátěže sester na operačním sále je stres. Z výsledků vyplývá, že problematika somatického a psychického zatížení instrumentářek je aktuální téma, kterému je nutné věnovat pozornost. Bylo by vhodné, kdyby zaměstnavatel zajistil pro sestry seznámení s různými relaxačními technikami formou seminářů, přispíval na mimopracovní sportovní a kulturní aktivity a tím se podílel na účinném odbourávání pracovního stresu u sester pro perioperační péči.
Psychosomatic stress of nurses on surgery
Keywords: Operační sál; pracovní zátěž; projevy zátěže; psychická zátěž; sestra pro perioperační péči; somatická (fyzická) zátěž.; Surgery; working load; manifestation of load; psychic load; peri-operativ nurse; somatic (physical) load