Požadavky na rozvoj manažera v současném řízení lidských zdrojů - Šperlová, Radka (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem mé bakalářské práce bylo vymezit požadavky na rozvoj manažera v jedné strojírenské firmě. Toto téma považuji za velmi důležité. Manažeři mají významné postavení v každé firmě, podniku apod. Přispívají k úspěšnosti organizace tím, že dosahují toho, aby ostatní lidé vynakládali své nejlepší schopnosti a úsilí, ale také tím, že sami manažeři vynakládají své nejlepší schopnosti a úsilí. Manažeři jsou odpovědni za dosahování požadovaných výsledků. Abych získala potřebné informace, předložila jsem výběrovému vzorku manažerů dotazník, jehož otázky se týkaly základních informací o manažerech (např.věk, vzdělání, doba působení ve vedoucí pozici), samostatného vzdělání (nejdůležitější oblasti vzdělávání, hodnocení vzdělávacích aktivit apod.), ale i např.hodnocení pracovního prostředí, vlastností manažera nebo motivace podřízených zaměstnanců. Zkoumaná firma má velmi dobře fungující centrální personální oddělení, které zajišťuje školení pro všechny zaměstnance firmy. Za pozitivní zjištění považuji, že shodně pro všichny manažery je další vzdělávání důležité, přestože většina z nich má za sebou bohaté zkušenosti z dlouholeté praxe. Zároveň ale ne všichni manažeři by byli ochotni se věnovat např.dalšímu víceletému vzdělávání, což je dáno i vyšší věkovou strukturou manažerů. Zjistila jsem, že firma obchoduje hodně se zahraničím, zejména s německy mluvícími zeměmi a na základě odpovědí z dotazníku bych doporučila některým manažerům jazykové kurzy. Bohužel jazykové kurzy patří v současné době mezi nejčastěji omezované benefity firem. Zároveň ale musím říct, že pracovníci, kteří pravidelně jednají se zahraničními firmami, mají velmi dobré jazykové znalosti. Většina zkoumaných manažerů ve firmě považuje za nejdůležitější odborné znalosti, přesto bych doporučila i více se věnovat pracovním vztahům mezi zaměstnanci v týmu nebo dostatečné motivaci podřízených zaměstnanců. Na závěr bych chtěla říct, že vzdělání manažerů v dané firmě je na dobré úrovni a že další rozvoj manažera je vždy jeho samostatným rozvojem, protože žádná firma nemůže být odpovědná za další rozvoj svých zaměstnanců.
Requirements for manager development in the current human resources management
Keywords: manažer; osobní kvalita; vzdělání; metody rozvoje manažerů; manager; personal quality; education; methods of manager development