Problematika péče o pacienty před a po intervenčním zákroku pro fibrilaci síní - Pešková, Petra (Jihočeská univerzita, 2011)
Téma diplomové práce je: ?Problematika péče o pacienty před a po intervenčním zákroku pro fibrilaci síní.? Pro diplomovou práci byly stanoveny tři cíle. Prvním cílem bylo zjistit informovanost pacientů o ošetřovatelské péči před a po intervenčním zákroku pro fibrilaci síní. Druhým cílem bylo zjistit jaké jsou nejčastější problémy v souvislosti s intervenčním zákrokem pro fibrilaci síní. Třetím cílem práce bylo zmapovat požadavky na ošetřovatelskou péči v souvislosti s intervenčním zákrokem pro fibrilaci síní. K těmto cílům byly stanoveny čtyři výzkumné otázky: Jsou pacienti informováni o ošetřovatelské péči před a po intervenčním zákroku pro fibrilaci síní? Jakým způsobem sestry informují pacienty o ošetřovatelské péči před a po intervenčním zákroku pro fibrilaci síní? Jak sestry hodnotí spolupráci s pacienty před a po intervenční zákroku pro fibrilaci síní? Ve kterých oblastech jsou pacienti nejvíce omezováni po intervenčním zákroku pro fibrilaci síní? K naplnění cílů diplomové práce bylo zvoleno kvalitativní výzkumné šetření. Sběr dat byl proveden technikou rozhovorů. Na základě rozhovorů byly vytvořeny myšlenkové mapy v programu X-mind. Z výzkumných otázek, které byly k výzkumnému šetření stanoveny, byly odvozeny tyto závěry: Informace o režimu před radiofrekvenční ablaci pro fibrilaci síní jsou pro pacienty nedostačující. Informace o režimu po radiofrekvenční ablaci pro fibrilaci síní jsou pro pacienty nedostačující. Sestry informují pacienty o ošetřovatelské péči před výkonem na základě ošetřovatelských standardů. Pacienti po radiofrekvenční ablaci pro fibrilaci síní mají největší problém s vyprazdňováním stolice. Pacienti před radiofrekvenční ablaci pro fibrilaci síní mají strach a obavy v důsledku nedostatku informací o výkonu. Pacienti před radiofrekvenční ablaci pro fibrilaci síní spolupracují s ošetřovatelským týmem. Pacienti po radiofrekvenční ablaci pro fibrilaci síní spolupracují s ošetřovatelským personálem. Předáním výsledků sestrám kardiologického oddělení ? intermediální péče bych chtěla zabránit problémům, které se vyskytují v souvislosti s intervenčním zákrokem pro fibrilaci síní. Podle mého názoru mohou být výsledky také použity při výuce studentů Zdravotně sociální fakulty.
The issue of care for patients before and after intervention treatment for atrial fibrillation
Keywords: Fibrilace síní Intervenční metody Pacient Ošetřovatelská péče; atrial fibrillation intervention methods patient nursing care