Současné české lexikum a anglicizmy - Víšková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2008)
Tato diplomová práce nahlíží na současný český jazyk z hlediska výskytu a frekvence anglicizmů. Zaměřuje se zejména na nejnovější přejímky. Práce obsahuje část teoretickou, která se obecně zabývá problematikou jazyka, obohacováním slovní zásoby a porovnává český jazyk s anglickým. Praktická část je rozdělena do dvou samostatných kapitol. První je věnována prezentaci a popisu anglicizmů získaných excerpcí seriozních českých deníků. Výrazy jsou uspořádány do skupin podle oblastí, do kterých anglické výpůjčky pronikají nejvíce. Následující část předkládá výsledky dotazníkového šetření. Cílem výzkumu bylo zmapovat míru znalosti anglických výrazů mezi běžnými uživateli jazyka. Okrajově se dotazník dotýká postojů českých mluvčích k přejímání. Práce je zakončena shrnutím dosažených poznatků. Přílohy zahrnují plné znění dotazníku a grafické znázornění struktury sledovaného vzorku.
Contemporary Czech lexis and anglicisms