Projektové řízení a uplatnění jeho metod při realizaci vybraných operační programů - Švejdová, Helena (Jihočeská univerzita, 2012)
V této diplomové práci, s názvem Projektové řízení a uplatnění jeho metod při realizaci vybraných operačních programů, se orientuji na Jihočeký kraj, vymezuji jeho potenciál, priority financování na které je třeba se zaměřit a na které je možné získat finanční podporu v programovém obdodí 2007-2013. Dále se také zaměřuji na podnikatelské a nepodnikatelské subjekty Jihočeského kraje, na oblasti ve kterých nejvíce využívají finanční prostředky z fondů EU a na problémy s nimi spojené. Teoretická část definuje regionální politiku Evropské unie, základní smysl a hlavní účel politiky hospodářské a sociální soudržnosti. Dále se soustředí na regionální politiku v samotné České republice, na operační programy programového období 2007-2013 určené pro Českou republiku a na problematiku projektového managementu. Cílem této práce je zhodnotit proces realizace vybraných operačních programů a s využitím metod projektového řízení vypracovat návrh postupu managementu podniku v případě jejich řešení.Z provedeného zhodnocení vyplývá, že Jihočeský kraj ve svém základním dokumentu Program rozvoje kraje definoval takové priority, které odpovídají záměrům Evropského společenství, což lze dokladovat tím, že právě na tyto oblasti je pomoc v rámci Evropské unie určena. Existuje tedy dostatek prostoru, na základě kterého lze stanovené strategické cíle a opatření kraje naplňovat. Stejně tak výsledky dotazníkového šetření ukazují rozsáhlou aktivitu v čerpání finančních zdrojé z EU. Také ukazují na některé problémy a překážky spjaté s žádostmi o finančí podporu z fondů EU. Překonání těchto problémů a překážek by mohlo otevřít možnosti čerpání finančích zdrojů i menším podnikatelům a subjektům, pro které to bylo zatím nereálné.
Project management and implementation of its methods in the realization of selected operational programs
Keywords: projektový management; strukturální fondy EU; priority Jihočeského kraje; Program rozvoje kraje; project management; EU structural funds; the priorities of South Bohemia; Regional Development Programme