ZLOMY. Fenomén psychologična v novější české malbě. - Hládek, Štěpán (Jihočeská univerzita, 2008)
Tato práce se snaží prozkoumat filosoficko-psychologické základy české malby posledních dvaceti let. Sleduje vývoj od moderny k postmoderně. Snaží se definovat hlavní rysy současné malířské tvorby a postihnout změnu přístupu k malbě jako výtvarné technice. Dále popisuje inspirační zdroje současné české malby a konkrétní projevy této inspirace v díle českých autorů. Je zahrnut pokus o letmou evaluaci dění na české profesionální výtvarné scéně v devadesátých letech. Práce bude v praktické části doplněna malířským souborem, jenž se snaží reflektovat současnou různorodost přístupů k vizuální tvorbě.
BREAKS. The psychological phenomenon in contemporery Czech painting.