Genetická a morfologická variabilita skupiny Melampyrum nemorosum - Drahník, Petr (Jihočeská univerzita, 2016)
Melampyrum nemorosum agg. je značně komplikovaná skupina poloparazitických rostlin. Podle tradičního pojetí se rozlišuje na 15 druhů. Molekulární analýzy z posledních let ukazují potřebu moderní taxonomické revize. Problematika celé skupiny je komplexní v důsledku pravděpodobné historické hybridizace a složité evoluční historie celé skupiny. Sekvenace 3 úseků cpDNA (trnTUGU-trnLUAA, psbA-trnHGUG, rpl32-trnLUAG) a 2 úseků jaderné DNA (Agt1 a At103) rozlišila několik geneticky odlišených skupin, u kterých byly provedeny morfologické a cytometrické analýzy.
Genetic and morphological variability of Melampyrum nemorosum
Keywords: Melampyrum nemorosum; haplotyp; genotyp; sekvence; cpDNA; nDNA; variabilita; průtoková cytometrie; morfologie; genom; alela; Melampyrum nemorosum; haplotype; genotype; sequences; cpDNA; nDNA; variability; flow cytometry; morphology; genome; allele