Pohled na problematiku sexuálně přenosných nemocí u pomáhajících profesí - Stříteská, Lucie (Jihočeská univerzita, 2011)
Název této diplomové práce zní: ''Pohled na problematiku sexuálně přenosných nemocí u pomáhajících profesí''. Problematice sexuálně přenosných nemocí jsem se rozhodla věnovat proto, že počet těchto onemocnění je poměrně hojně zastoupen a počty nově nemocných narůstají. Pro potvrzení tohoto názoru svědčí fakt, kdy například počet HIV pozitivních v České republice v roce 1990 mírně překračoval číslo 100, zatímco o 19 let později, tj. v roce 2009, činil již počet HIV pozitivních 1344. Přihlédneme-li také k faktu, že se jedná o nevyléčitelné onemocnění, jehož léčení je náročné jak na psychickou, resp. i fyzickou, stránku nemocného, tak i na celkový dopad pro společnost, je dané problematice vskutku velmi důležité věnovat pozornost. V teoretické části byly sexuálně přenosné nemoci rozděleny podle často používaného dělení na klasické pohlavní nemoci. Zde patří ingvinální granulom, kapavka, měkký vřed, syfilis a venerický lymfogranulom. Dalším zmíněným onemocněním, mezi které patří HIV/AIDS, hepatitida, genitální opar, infekce způsobené Human papilloma virem, svrab či pubické vši byla pozornost věnována jen velmi okrajově. V poslední kapitole je zájem zaměřen na pomáhající profese. Cílem práce bylo nahlédnout na zmíněnou problematiku očima pracovníka pomáhající profese. Zjistit, zda-li se o tuto problematiku zajímá, do jaké míry je informován apod. Tento cíl byl naplněn. Z rozhovorů bylo například zjištěno, že lepší přehled ohledně problematiky sexuálně přenosných nemocí mají pracovníci, kteří jsou v denním kontaktu s lidmi žijícím rizikovým způsobem života (lidé drogově závislí, lidé bez domova apod.), než-li respondenti věnující se dětem či seniorům. Doplňující vzdělávání, které by bylo věnováno této problematice neabsolvoval ani jeden z dotazovaných respondentů. Zvolenou metodikou byl kvalitativní výzkum a zvolenou metodou byl polořízený rozhovor se šesti vybranými zástupci pomáhajících profesí. Souhrn poznatků bude sloužit nejen ke zjištění, ale také k případnému doplnění či poopravení, informací (poznatků) o dané problematice u pracovníků v pomáhajících profesích. Prostřednictvím těchto profesionálů bude možné, v rámci primární prevence, šířit informace o dané problematice dále mezi klienty.
View of sexually transmitted diseases in case of assisting professions
Keywords: informovanost; klient; pomáhající profese; sexuálně přenosná onemocnění; awareness; client; assisting professions; sexually transmitted diseases