Hygienická péče jako ošetřovatelský problém - Konopíková, Hana (Jihočeská univerzita, 2015)
Pojem hygienická péče nepředstavuje jen rutinní mytí a osobní hygieny. Ve zdravotnictví se pod tímto pojmem vyskytuje i soubor veškerých opatření, ošetřovatelských standardů, ošetřovatelských procesů, ošetřovatelské dokumentace a mnoho dalšího. Co je ale nejdůležitější, je sám pacient, kterému je daná péče poskytovaná a přístup sester a pomocného personálu, kteří se podílí na péči o pacienta. Hygienická péče se musí samozřejmě provádět i u nesoběstačných nebo méně soběstačných pacientů, a to je to, na co jsme se v této bakalářské práci zaměřili. Důležitá je péče o samotného pacienta, jeho psychický stav, motivace a snaha se co nejdříve osamostatnit. Pro pacienta je vhodné, aby sestry hygienickou péči prováděly ve prospěch a pohodlí pacienta, měly na hygienu dostatek času a hlavně, aby kvalita provedení péče byla ta nejlepší. Jedním z cílů této bakalářské práce bylo zjistit, zda se prováděná hygienická péče poskytuje pro pohodlí pacienta a zda se nestává rutinní činností sester. Druhým cílem bylo určit, jaký názor na prováděnou hygienu mají samotné sestry, které se s hygienou pacientů setkávají každý den. K zjištění cílů byl použit kvalitativní výzkum, který obsahoval polostrukrutované rozhovory se sestrami a zároveň pacienty interního lůžkového oddělení Nemocnice Písek a.s. Rozhovory byly písemně zaznamenány a poté přepsány (příloha). K rozhovorům byla vytvořena a zobrazena schémata. Hospitalizace a nemoc pacientům přináší jisté problémy a v akutní fázi onemocnění nemusí být hygiena na prvním místě. Po zlepšení zdravotního stavu začne člověk vyžadovat potřeby, na které byl mimo nemocnici zvyklý, a jednou takovou potřebou je, ve většině případech i hygiena a prevence imobilizačního syndromu. V případě nesoběstačnosti je pacient odkázaný na pomoc sester a pomocného personálu, a tím se stává závislý. V tu chvíli tu má být sestra, která ochotně pacientovi pomůže a vysvětlí potřebné informace. Jak bylo pomocí výzkumu zjištěno, sestry jsou velice komunikativní, a tím pomáhají pacientům cítit se lépe i při hygieně. Pacientům hygiena při hospitalizaci vyhovuje a jsou s ní spokojeni. Většina pacientů se shodla na tom, že hygiena je v nemocnici dostačující a cítí se po ní dobře. Z pohledu sester je hygiena také prováděna s velkou pečlivostí o pacienta a jeho potřeby. Sestry by měly na pacienty pohlížet jako na sobě rovné bytosti, které mají stejné základní životní potřeby,a hygiena, která patří mezi ně, je i po dobu nemoci důležitá. Z celého výzkumného šetření vyplynulo, že z pohledu sester je hygiena v pořádku, prováděná pečlivě a pravidelně. Zvýšit by se mohlo dodržování intimity pacientů. Podle respondentů je hygiena dostačující a komunikace sester výborná. Intimitu hodnotí každý pacient individuálně. Otázkou je to, zda by byli pacienti takto spokojeni na všech lůžkových odděleních.
Patient Hygiene as an Issue in Nursing Care
Keywords: Hygiena; Péče; Potřeby; Proces; Sestra; Pacient; Hygiene; Care; Needs; Process; Nurse; Patient