Analýza významných srážkových událostí na povodí Kopaninského toku. - Zavřel, Bohuslav (Jihočeská univerzita, 2015)
Je zřejmé, že kvalita srážkových dat a jejich neustálé zpřesňování spolu s respektováním časové a prostorové variability srážek má zásadní vliv při správě vodních toků, řízení povodí a hydrologickém modelování. Cílem této diplomové práce je zpracování analýzy vybraných srážkových událostí na výzkumném povodí Kopaninského toku za účelem zpřesnit vstupní data srážko-odtokových procesů. V rámci analyzování jednotlivých srážkových událostí je cílem vyhodnocení rozdílů srážkových úhrnů a objemů zjištěných měřením na povodí a radarovým odhadem srážek. Účelem této analýzy je zpřesňování vstupních dat srážko-odtokových procesů. V literárním přehledu je rozebírána problematika atmosférických srážek a měření meteorologických radiolokátorů, která nám objasňuje vybrané základní pojmy a principy zmíněných témat.
Analysis of selected precipitation events in the catchment of the Kopaninský stream.
Keywords: atmosférické srážky; meteorologické radiolokátory; analýza srážkových úhrnů; povodí Kopaninského toku; atmospheric precipitation; meteorological radars; analysis of precipitation events; the catchment of the Kopaninský stream