Matka na rodičovské dovolené a dítě v mateřské škole - Krupilová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce se zabývá v současné době se rozšiřujícím fenoménem umísťování dětí matek na rodičovské dovolené do mateřské školy. Práce představuje základní teoretická východiska dané problematiky. Vymezuje současnou rodinu a její proměny, význam a funkce rodiny, změny v pojetí mateřství a roli matky, dítě předškolního věku, současnou mateřskou školu a aktuální legislativní úpravy rodičovské dovolené. Druhá část práce představuje výsledky dotazníkového šetření mezi matkami na rodičovské dovolené a učitelkami mateřských škol. Šetření zjišťuje, jaké jsou skutečné důvody matek na rodičovské dovolené k umístění dítěte do mateřské školy a jak na tento fenomén pohlížejí učitelky mateřských škol.
Mother on parental leave and child in kindergarten
Keywords: současná rodina; funkce rodiny; mateřství a role matky; dítě předškolního věku; mateřská škola; legislativní úpravy; contemporary family; function of the family; motherhood and the role of mother; preschool child; kindergarten; legislative changes