Epistémická modalita (subkategorie evidenciality) v odborných španělských a českých textech: komparativní analýza. - Drašarová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2014)
Diplomová práce se zabývá epistémickou modalitou, jejími druhy a způsoby vyjadřování v odborných španělských a českých textech. Klade si za cíl vytvořit komparativní analýzu, která je založena na statistickém rozboru lingvistických textů. V teoretickém úvodu pojednává v prvé řadě o rozdílných typologiích u českých a zahraničních autorů. Dále se zabývá klasifikací modalitních postojů, lexikálními a gramatickými prostředky pro vyjadřování modality. Výsledkem práce je porovnání získaných četností mezi výše zmiňovanými jazyky.
Epistemic Modality in Specialized Spanish and Czech Texts: A Comparative Analysis
Keywords: epistémická modalita; evidencialita; postoje; komunikační akty; diskursivní ukazatelé; prostředky vyjadřování; četnosti; epistemic modality; evidentiality; attitudes; speech acts; discourse markers; means of expression; frequency