Kvantifikace základní a speciální ošetřovatelské péče na oddělení JIP - Hrychová, Marcela (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce ?Kvantifikace základní a speciální ošetřovatelské péče na JIP? se zabývá časovými náměry u nečastějších výkonů, které byly prováděny v rámci výzkumu. Podkladem pro práci byla Metoda kvantifikace ošetřovatelské péče z roku 1999 od autorů Pochylých. Po vstupu České republiky do Evropské unie došlo k řadě legislativních změn v rámci zdravotnictví. Největší změna nastala ve vzdělávání a kompetencích všeobecné sestry. Cílem a tématem práce bylo stanovit průměrnou časovou náročnost pro základní a speciální ošetřovatelskou péči. K naplnění výzkumného cíle byla užita metoda pozorování, jejíž součástí byly prováděny časové náměry u jednotlivých výkonů. Výkony byly rozděleny do dvou kategorií ? související a nesouvisející se systémem TISS. Výsledky ukázaly, že nejvíce náročná po stránce časové je základní ošetřovatelská péče, která má jedinou nevýhodu a to, že není zahrnuta v TISS systému a není proplácena zdravotními pojišťovnami. Dle mého osobního názoru by měly některé výkony základní ošetřovatelské péče zahrnuty do TISS systému.
Quantification of primary and special care nursing in intensive care units
Keywords: Jednotka intenzivní péče (JIP) Kvantifikace ošetřovatelské péče Speciální ošetřovatelská péče Základní ošetřovatelská péče